Temporal Arterit Hastalığında Biyopsi

Arterit, yaşlıda, yeni başlayan, devamlı baş ağrısı, grip benzeri yakınmalar, açıklanamayan halsizlik ve ateş yakınmalarıyla seyreden bir vaskülittir (damar duvarı iltihabıdır). Kalpten çıkan büyük atar damar aorta ve onun dallarını özellikle temporal arter tutulur. Bu nedenle hastalık temporal arterit adıyla da anılır.

Belirtileri

Hastalık sırasında baş ve saçlı derinin arterleri sıklıkla tutulduğu için buna yönelik yakınmalar sıktır. En fazla görülen yakınma, yeni gelişen baş ağrısıdır; genellikle şakaklarda yerleşiktir. Bazen başın tümünü saran şekilde de olabilir. Halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, kilo kaybı ve grip benzeri yakınmalar olur. Çenede çiğnerken veya konuşurken ağrı, kafada saçlı deride hassasiyet yakınması olabilir. Dilde, yüzde, boyunda ağrı ise daha az oranda görülen yakınmalardır. Gözü besleyen kan damarı tutulursa; önce geçici sonra kalıcı görme kaybı gelişebilir.

Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalığı gösterecek spesifik bir test bulunmamaktadır. Eritrosit sedimantasyon hızı çok yüksektir. Beraberinde iltihabın göstergesi olarak, lökosit, trombosit sayısında artma, C-reaktif protein yüksekliği vardır. Ancak bunların hiç biri hastalığa özgü değildir.

Hastanın yakınmalarıyla birlikte, muayenede temporal arter atımlarının tek veya çift taraflı alınamaması, üzerinde nodulasyon ve ağrının olması, temporal arter ultrasonografisi ve temporal arter biyopsisinde damar duvarında iltihabın gösterilmesiyle tanı konur.

Cerrahi

Bu biyopsi işlemi tarafımca yapılmaktadır.

Tedavi

Hastalığın tedavisi Romatoloji uzmanlarınca yapılmaktadır.

Omurga, Sinir, Baş ve Boyun Ağrılarınız mı var?

Randevu formunu doldurarak bize ulaşabilir ve ağrılarınız hakkında sorular sorabilirsiniz.