Bel Kayması Cerrahi Tedavisi

Bel kayması, üstte bulunan omurun altta yer alan omur üzerinden öne doğru kaymasına denir.

Nedeni

Normalde omurların ön ve arka kenarları, bir alt ve bir üst omurun kenarları ile aynı hizadadır. Omurlar birbirlerine, ön kısımda diskler, arka kısımda faset eklemler yardımı ile bağlanır. Bel kayması, bir omurun diğerinin üzerinde genellikle öne doğru yer değiştirmesidir. En sık nedenleri; yaşla birlikte gelişen disk ve faset eklem dejenerasyonu (yıpranma), geçirilen omurga ameliyatları ve travmadır.

Belirtileri

Bel kayması olan hastaların genel şikayetleri arasında belde ve kalçada oluşan ağrılar söz konusudur. Bu ağrıların şiddeti öne doğru eğilirken artış göstermekte; arkaya doğru eğilirken ise azalmaktadır. Yine bu hastalarda yürürken sık sık bel ağrısı görülebilir ve durmak zorunda kalabilirler.

Tanı

Çeşitli pozisyonlarda çekilen MR, Tomografi ve direkt röntgen sayesinde omurda kayma olup olmadığı veya ne kadar kaydığı tespit edilebilmektedir.

Tedavi

Bel kayması teşhisi konulan hastalara ameliyat tedavisinden önce medikal tedavi uygulanmaktadır. İlaç, korse ve fizik tedavi hafif düzeydeki kayma hastalarında fayda sağlayabilir.

Cerrahi

Bel kayması, eğer kayan omurlar hareketliyse cerrahi ile tedavi edilmelidir. Bel kayması tedavisinde ameliyatın amacı, kayan iki omuru hareketsiz hale getirerek iki omurun birbirine kaynamasını (füzyon) sağlamaktır. Bel kayması, omurga kanalını daralttığı için bu hastalar, omurga kanal daralması olan hastalar gibi değerlendirilip, tedavi edilmelidirler.

Bel kayması ameliyatında amaç, kayan iki omuru hareketsiz hale getirerek iki omurun birbirine kaynamasını (füzyon) sağlamaktır. Bu kaynama, operasyondan sonra aylar içerisinde tamamlanmaktadır. Kaynamanın daha çabuk ve güçlü olması için kaymış olan hareketli omurları birbirine sabitlemek (fiksasyon) gerekir. Bunun için vida-rod, sistemi gibi birtakım farklı sistemler kullanılır (Spinal Enstrümantasyon). Bel kayması tedavisinde uygulanan bu operasyonun genel adı Spinal Enstrümantasyon ve Füzyon dur. Ancak çeşitleri vardır. Bunlar arasında en güçlü ve en hızlı füzyon sağlayan teknik, Transpediküler Fiksasyon ve İnterbody Füzyon dur. Bu amaçla titanyum vida, plak ve rodlar kullanıyoruz. Bunlar MR ile uyumludur. Daha sonra hastalara herhangi bir nedenle MR çekilmesine engel teşkil etmez. Açık olarak yapılan bel kayması ameliyatları son yıllarda kapalı olarak uygulanmaya başladık.

Omurga, Sinir, Baş ve Boyun Ağrılarınız mı var?

Randevu formunu doldurarak bize ulaşabilir ve ağrılarınız hakkında sorular sorabilirsiniz.