Omur Kırıklarına Bağlı Ağrıların Tedavisi

Anasayfa / Hastalıklar / Omurga ve Omurilik Hastalıkları Cerrahi Tedavisi / Omur Kırıklarına Bağlı Ağrıların Tedavisi

Kırıkların %5 veya 10'u boyun omurlarında, %70'i sırt ve bel omurlarında ve geri kalanı da daha aşağı bölgelerde görülür. En sık yaralanan bölge sırt ve bel omurlarının birleştiği 12. sırt omuru ve 1. bel omuru olup omurganın en hareketli bölgesindedir. Omurilik yaralanmaları genellikle omurga kırıkları sonrası kırılan kemiğin omuriliğin geçtiği kanalı daraltmasıyla meydana gelir. Bu durumda omurilik sinirleri sıkışır ve değişik derecelerde felç durumları oluşur.

Belirtileri

Omurga kırıklarının erken dönemdeki belirtileri yaralanmanın şiddetine ve yerine göre değişir. Boyun, sırt ve bel ağrısı ile kas spazmı başlıca bulgulardır. Omurilik yaralanması da varsa uyuşukluk, kol ve bacaklarda hissizlik, kuvvet kaybı, idrar, dışkı tutamama veya yapamama gibi çeşitli şikayetler olabilir.

Geç dönemde ise sinir yaralanması olmayan hastalarda yeterli tedavi uygulanmaz ise omurgada kamburluk oluşması ve bunun yaratabileceği şiddetli ağrı en sık görülen şikayettir.

Tanı

Direkt radyografi, Bilgisayarlı tomografi, Manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile yapılır.

Tedavi

Omurilik yaralanması olmayan hastada ağrının kontrolü ve omurganın bütünlüğünün sağlanması, tamir edilmesini amaçlar. Yaralanmış omurgada tahribatın zaman içinde ilerleyerek kamburluğa yol açmasını ya da artan kamburlukla omurilikte başta olmayan bir yaralanma olmasını engellemek başlıca amaçlardır.
Omurilik yaralanması olan hastada ise yaralanmaya neden olan kemik baskısı, omurilik sıkışması gibi durumlar düzeltilmeye çalışılır.

Cerrahi

Enstrümentasyon ve füzyon:
Kırık omurganın metal araçlar kullanarak tespit edilmesi ve aynı zamanda dondurulmasıdır. Bu işlem omurganın ön veya arka tarafından yapılabildiği gibi bazen her iki tarafında dondurulması gerekirken, füzyonun sağlanması aylar sürebilir. Aynı zamanda omurilik yaralanması olan hastalarda omuriliği sıkıştıran kemik parçaları da cerrahi girişim sırasında temizlenebilir. Nörolojik yaralanma olmayıp da arka bağ dokuların yaralandığı patlama kırıklarında ve nörolojik yaralanma olan tüm diğer patlama kırığı, kırık veya kırıklı çıkıklarda tercih ettiğim tedavi yöntemidir.

Vertebroplasti & Kifoplasti:
Bazı seçilmiş çökme kırıklarında, osteoporoz veya tümöre bağlı kırıklarda ve bazı patlama kırıklarında uygulanabilen minimal invazif tedavi yöntemidir. Bu uygulamayı okal anestezi altında yapıyorum. Ameliyathanedeki skopi cihazı kullanılarak cilde yaptığım küçük kesilerden omurgaya geniş iğneler ile girip kırığın düzeltilmesi ve için sağlamlaştırmak için omur içine kemik çimentosu uyguluyorum. Vertebropastide omur içine direkt kemik çimentosu doldururken kifoplastide balon ile şişirilmiş omurga içine çimento doldurma işlemi yapıyorum.

Omurga, Sinir, Baş ve Boyun Ağrılarınız mı var?

Randevu formunu doldurarak bize ulaşabilir ve ağrılarınız hakkında sorular sorabilirsiniz.