Gebelerde Bel Ağrısı ve Bel Fıtığı

Yaklaşık olarak gebelerin yüzde 40 ile yüzde 60’ı arasında gebelikten kaynaklı bel ağrıları görülebilmektedir. Fakat gebelerin sadece yüzde 15-20 kadarı günlük hayatı olumsuz etkileyecek kadar şiddetli bir bel ağrısı yaşar. Daha da önemlisi bacak ve bel ağrısına neden olamayacak kadar küçük fıtıklar genellikle gebelikten dolayı bel ağrılarına neden olabilir yada daha da ilerleyerek bel fıtığı oluşturabilir.

Gebelerde Neden Bel Ağrısı Olur ?

Gebelik döneminde yaşanan bel ağrıları tamamen alınan kilolardan kaynaklı değildir. Bu dönemde gerçekleşen bel ağrılarının sebebi tam olarak bir açıklığa kavuşmuş da değildir. Ancak bel çukurunun artması, hormonlardan kaynaklı bel bağlarında oluşan gevşeklikler, ayağa vuran statik ağrılar, uterusun darlığı veya bel fıtığına bağlı sinir baskılanması gibi birçok etken ağrılara sebebiyet verebilir. Diğer sebepte progestron hormonlarının eklemler üzerinde yarattığı esnemeler ve yumuşamalardır.

Gebelerde Bel Ağrısı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte yaşanan bel fıtığı birçok zorlukları da beraberinde getiren özel bir durumdur. Bel fıtığı ve hamilelik bir araya geldiğinde doktor ve hastanın da işi oldukça zor bir hal almaktadır. Çünkü zorluk daha teşhisin konulmasından itibaren başlamaktadır. Gebelik döneminde, fıtık teşhisinde rutin olarak gerçekleştirilen tomografi ve direkt röntgenlerin yaydığı radyasyon anne karnındaki bebek için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Çok büyük bir zorunluluk bulunmadıkça tedavi sürecinde teşhis ve tedavi metotları mümkünse doğum sonrası döneme ertelenmelidir. Mutlak bir gereklilik duyuluyorsa ses dalgaları kullanılarak çekim yapılan Manyetik Rezonans (MR) ile görüntülenme sağlanabilir. MR cihazı radyasyon yaymadığından, kullanılması bebek ve anne sağlığını olumsuz etkilemez.

Gebelerde Bel Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gebelik döneminde oluşan bel fıtığının tedavisi, doktor kontrolleri altında uygulanan fizik tedavi, ilaç kullanımı ve istirahat ile tedavi edilmeye çalışılır. Çok gerek kalınmadıkça cerrahi bir müdahale yapılmaz ve özellikle açık bel fıtığı ameliyatlarının yapılması tavsiye edilmez.

Gebelerde İlerlemiş Bel Fıtığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Aşırı bel ve bacak ağrıları, erken ve sağlıksız bir doğuma da neden olabilir. Mutlak bir müdahale gerekiyorsa eğer bu, epidural ve spinal anestezi ile yapılmalıdır. Diğer bir önemli konuda mümkünse bu girişim gebeliğin 20.nci haftasından sonra yapılmalıdır. İleri derece şikâyetlerin yaşanması durumunda, kalıcı sinir hasarlarından korumak için hastayı mikrocerrahi yöntemlerle ameliyat etmek gerekir. Bu ameliyat sırasında hasta yüzüstü yatamayacağından yan yatar pozisyonda ve mikroskop kullanarak bu ameliyat gerçekleştirilmelidir.

Ameliyat sonrası hastaya uygun yatma ve oturma pozisyonları verilerek bebeğin ve karnının sıkışmaması önlenir. Hastanemizde bu yöntemle yapılan müdahalelerde şimdiye kadar bir problem görülmemesiyle tüm hastalar gebelik sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlamıştır. Ameliyat sonrası istirahat süresi normalden biraz daha uzun tutulmalıdır.

Ameliyattan en az 3 hafta sonra Kadın doğum uzmanlarının koordineli olarak egzersiz programı hazırlamalı ve gebelik dönemindeki bireylerde buna göre hareket etmelidirler.

Gebelik öncesi dönemde yada gebelik sırasında mikrocerrahi yöntemlerle ameliyat geçirmiş kişilerin normal doğum yapmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

Yrd.Doç.Dr.Kenan Kıbıcı